Parvo bij de hond

Parvo bij de hond



Parvo is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte bij de hond. Als een hond besmet is geraakt met Parvo is een snelle en agressieve behandeling nodig om een goede overlevingskans te geven. Onze vrijwilligers in Portugal zijn zeer ervaren in het behandelen van honden met Parvo. Wij hebben een aparte opnameafdeling, onze quarantaine, om een hond met Parvo te behandelen. Hierdoor overleeft ca. 70% van alle honden en pups die bij ons binnenkomen met Parvo, een zeer hoog percentage.


Hoe wordt een hond met Parvo besmet?


Honden raken besmet met het virus door direct of indirect (bijv. via voetzolen, gras, voorwerpen) contact met ontlasting van besmette honden. Het Parvovirus is zeer resistent en kan in de omgeving tot wel een jaar lang ‘overleven’ en dieren besmetten. Daarom wordt het met name via indirect contact overgedragen. Met indirect contact bedoelen we dat de besmetting meestal niet van hond op hond plaats vindt maar via besmette ontlasting of braaksel in de omgeving, zoals op uitlaatveldjes, via schoenen, voorwerpen e.d..


Wat zijn de symptomen van Parvo bij de hond?


Na inname via de mond worden met name snel delende cellen geïnfecteerd zoals darmwandcellen en beenmergcellen. Daarom zie je bij honden besmet met Parvo voornamelijk braken en diarree naast immuniteitsstoornissen.

In eerste instantie zal de hond lusteloos worden, gevolgd door het niet willen eten. Daarna zal braken optreden, de hond houdt niks meer binnen en er kan bloed bij het braaksel meekomen. Tevens zal het dier last krijgen van waterdunne bloederige diarree. Het bloed wordt veroorzaakt doordat het virus de wand van de dikke- en dunne darm aantast. Door het vele braken en de heftige diarree heeft de hond grote kans op uitdroging. Tevens krijgen de dieren hoge koorts. Als de klinische toestand echter verslechterd kan de temperatuur ook weer gaan dalen.


Hoe behandelen we Parvo bij de hond?


Een zeer intensieve behandeling is nodig om honden besmet met parvo een kans op overleven te geven. In onze quarantaine bieden wij zeer intensieve verzorging voor honden besmet met parvo. Hierdoor overleeft 70% van de besmette dieren de infectie, wat landelijk gezien zeer hoog is.

De behandeling bestaat uit:


  • Agressieve intraveneuse vochttoediening
  • Meerdere malen per dag bloedcontroles. Hierbij controlere we oa:
    • De eiwitten, met name albumine
    • Het kaliumgehalte
    • Glucose
    • Bloedcellen, met name de witte bloedcellen.
  • Algemene ondersteuning 
    • Breedspectrumantibiotica
    • (Dwang)voeding
    • Medicatie tegen braken
    • Interferon. Dit kostbare medicijn stimuleert de afweer van de hond.
    • Correctie van afwijkende bloedwaardes (albumine, kalium en glucose)
    • TLC ofwel tender loving care. Dit is zeker net zo belangrijk als alle bovenstaande zaken!


Hoe kunnen we Parvo bij de hond voorkomen?


De beste preventie bestaat uit het vaccineren van de pup op 6, 9 en 12 weken. Dit vaccin zorgt voor de aanmaak van antilichamen. Na de herhaling op 1 jaar en drie maanden volstaat een driejaarlijkse vaccinatie. Voor een volledig gevaccineerde hond is de kans aanzienlijk kleiner dat ze parvo krijgen.



De puppy's, die in een doos voor de poort van onze opvang werden gedumpt (zie tabblad ons streven), en de twee die al eerder door een visser bij de rivier gevonden werden, bleken allen besmet te zijn met het vreselijke Parvo virus. Voor de kleintjes die dit drama helaas niet overleefd hebben, rust zacht lieverds.


De onverwachte kosten die aan de dierenarts verbonden zijn lopen hoog op. Om "Quinta da Abelenda" draaiende te houden hebben wij uw donaties hard nodig. Uw bijdrage om onze stichting en daarmee de honden te steunen is van harte welkom.


Met uw donatie kunnen wij ernstig zieke of gewonde dieren acuut laten behandelen. Met uw steun kunnen wij tegengaan dat dieren onnodig moeten lijden. Geef met uw hart en help ons helpen!


Doneren kan hier!

Kent u bedrijven, dokters, of heeft u medicijnen, pampers, dekentjes, voer, enzovoort, contact ons. 





Lieve vrienden, ik wil degenen die gehoor hebben gegeven aan mijn oproep ons te helpen heel hartelijk bedanken voor de gulle gaven die jullie gedaan hebben om de pups met parvovirose te redden. We hebben er 18 geinterneerd bij de dierenarts gehad en maar liefst 14 hebben het overleefd mede dankzij jullie! Hier een filmpje van Bidú en zijn broertje Bobby, de laatste die terug kwam van de dierenarts. Hij is nog heel hard aan het strijden om helemaal beter te worden. Een kanjertje die het onmogelijke bijna waar heeft gemaakt. Niemand geloofde nog dat hij beter zou kunnen worden, maar nu toch weer thuis en aan het herstellen. Laten we met zijn allen voor hem duimen.

Pupy's die besmet zijn met het Parvo virus gaan in qarantaine (apart van de anderen). Zodra ze het vius te boven zijn worden ze weer herenigd met de andere puppy's.